9 Maddede Para Biriktirme Yolları!

Daha fazla paraya sahip olmayı hepimiz isteriz. Yapmak istediğimiz yüzlerce hayali parasız yapmak zor. Haliyle kenarda birikmiş paranın olması herkesin ihtiyacı. Bugünün şartları altında nasıl para biriktireceğinizi kara kara düşünüyorsanız, endişelenmeyin! Size para biriktirme yolları hakkında tüm detaylarıyla öneriler sunacağım.
Nasıl para biriktirebilirsiniz? Sorusunu merak edenler için en iyi para biriktirme yöntemlerinden para biriktirme taktiklerine tüm ayrıntıları öğreneceksiniz. Size sunduğum adımları uygularsanız size garanti ediyorum, bu sayede daha az para harcayacak, daha fazla para biriktireceksiniz. Sizi daha fazla merakta bırakmadan madde madde ayrıntılara geçelim…
1. Nereden Tasarruf Edeceğinizi Belirleyin

Para biriktirme yollarını düşünürken ilk olarak yapmanız gereken harcamalarınızı gözden geçirmek olsun. Kira, fatura, okul ödemeleri, cep telefonu, gibi önemli harcamaların dışında fazla ya da daha az gerekli harcamalarınıza dikkat etmeye özen gösterin. Mesela ilk olarak birikim yapacağınız parayı ayırın, ardından gerekli harcamalarınızı yapın.
İnternette, online alışveriş siteleri, online üyelikler gibi birçok para tuzağıyla dolu. Para biriktirme yolları ‘ndan yararlanmak istiyorsanız ilk iş kullanmadığınız online üyelikleri iptal edebilirsiniz. Ya da alışverişe şuan ihtiyacınız yoksa, alışveriş yapmaya acil ve gerekli olanlardan başlayabilirsiniz.
2. Birikim Amacınızın Ne Olduğunu Belirleyin

“nasıl para biriktirebilirim?” sorusuna bir cevap henüz bulamadıysanız bu seçeneği de mutlaka uygulamanızı tavsiye ederim. Para biriktirecekseniz bu birikimin nereye gideceğini, amacınızın ne olduğunu mutlaka belirleyin. Bu parayı niçin biriktirmek istiyorsunuz? Araba almak için ya da bir ülkeye gitmek için de olabilir.
Amacınız her ne olursa olsun bu adımdan sonra size katacağı artıları düşünün. Bu şekilde para biriktirmek için daha heveslenmiş olacaksınız. Daha fazla biriktirmek için ister istemez çaba göstereceksiniz.
3. Banka Hesabı Açın Ya da Kumbara Hazırlayın

Paranızı nerede biriktirmek istersiniz? Birikim açısından ciddi oranda motivasyon sağlayacağından hiç şüpheniz olmasın. Birikiminiz için bir banka hesabı açarak ödeme talimatı verebilirsiniz. Veya evinizde kendi elinizle hazırladığınız bir kumbaraya paranızı atabilirsiniz. Üzerine de o parayla yapacağınız hayali yazarsanız, parayı her kullanmak istediğinizde yazdığınız yazıyı gördüğünüzde kullanmaktan vazgeçersiniz.
Kumbaranızda ya da banka hesabınızda biriken parayı görmek de ayrıca sizi bu konuda teşvik edecek. Hatta arzu ederseniz, birikim yaptığınız parayı yatırım hesabına aktarabilirsiniz. Altın ya da dövize yatırmak, faize koymak, kur korumalı mevduat hesabına koyabilirsiniz. Seçim sizin!
4. Birikiminize Günde Ne Kadar Tutar Ekleyeceğinizi Belirleyin

Para biriktirme yollarının belki de en önemlisi yaptığınız birikime günde ne kadar para ekleyeceğiniz. Mutlaka bu konuda kendinize bir hedef belirleyin. Günde en az kaç para birikiminize ekleyeceksiniz? En iyi para biriktirme yöntemini arıyorsanız bu adım sizin için çok iyi bir seçenek olacak. Ayda 1000 TL biriktirmek için günde 35 TL, ayda 500 TL biriktirmek isterseniz günde en az 16 TL kenara atmanız gerekiyor. Ayda 1000 TL yılda 12 bin TL ediyor. Şahane değil mi?🎉
Günde en çok harcama yaptığınız alanları hesaplayarak alternatifler ekleyin Bu sayede günde ne kadar harcamanız gerektiğini, o harcamaya oranla birikiminize ne kadar para ekleyebileceğinizi de hedeflemiş olursunuz. Böylelikle daha düzenli yaşama geçer, gereksiz harcama yapmazsınız. Bunun için Papara gibi elektronik para kuruluşlarında da hesap açabilirsiniz.
5. Günlük Harcamalarınızı Not Defterine Yazabilirsiniz

Bir gün içinde neye ne kadar para harcadığınızı biliyor musunuz? Eğer bilemiyorsanız ya da aklınızdan çıkıyorsa, bunun için bir not defteri edinebilirsiniz. Edindiğiniz not defterine gün içinde yaptığınız harcamaları ve ne kadar harcadığınızı not alabilirsiniz.
Bu sayede yazacağınız bu notlar sizin günde ne kadar harcama yaptığınızı, gerekli ve gereksiz harcamalarınızı daha net görebilmenizi sağlayacak. Not almak istemezseniz size bazı cep telefonu uygulamalarından bahsetmek istiyorum:
- Moneye Uygulaması: Hem Android hem de App Store’da bulunan akıllı tasarruf arkadaşın olarak online uygulamaya giren bu uygulamaya tüm harcamalarınızı kaydedebilirsiniz.
- Kumbara+: Bu da bir diğer para biriktirme uygulaması. Tamamen güvenilir olan bu uygulamaya günlük harcadığınız miktarı yazabilirsiniz.
- Gelir Gider Uygulaması: Bu uygulamada günlük harcamalarınızı kaydedebildiğiniz gibi ayrıca aylık bütçe için para yönetimi de yapabiliyorsunuz. Bu ücretsiz olan 3 uygulamaya da üye olmanız yeterli.
6. Bir Şey Alacaksanız Önce 24 Saat Düşünün!

Kendinize herhangi bir şey almak istiyorsunuz. Ancak bu günlük harcama miktarınızın çok çok üstünde. Alıp almama konusunda karar vermek için acele et etmeyin. Bunun için 24 saat geçmesini bekleyin. Bu süre içinde gerçekten ihtiyacınız olup olmadığından emin olun. Eğer gerçekten ihtiyacınız varsa alın.
Şayet çok gerekli olmayan bir harcamaysa, daha önemli harcamalarınızı ve yaptığınız birikimi düşünerek erteleyin. Bu sayede birikiminizi yapmaya rahatça devam edersiniz. Alacağınız ürün hakkında artılar – eksiler tablosu hazırlayabilirsiniz. Ancak unutmayın! Alacağınız her neyse 24 saat düşünmeden almayın.
7. Para Biriktirmek İçin Ek İş Yapın

Bu sizin için şahane bir seçenek olabilir. Evinizde oturduğunuz yerden ek iş yaparak para kazanmayı düşünebilirsiniz. böylece hem işinize devam edersiniz, hem de ek iş yaparak birikim yapmayı kolaylaştırabilirsiniz.
Bu noktada Finansko web sitemizde bulunan evde ek iş fırsatları hakkındaki detaylı yazılarımıza göz atmanızı kesinlikle tavsiye ederim. Bu yazıların arasında size uygun bir ek iş fırsatı bulacağınızdan eminim.
8. Kahvenizi ve Yemeğinizi Evden Götürün

İş yerinde çalışıyorsanız ya da okulda öğrenciyseniz ve dışarıda para harcıyorsanız size sunabileceğim en iyi seçenek yiyecek ve içeceğinizi evden götürmek olacak. Böylece öğünlerinizde yiyeceklerinize ve içeceklerinize para harcamanıza gerek kalmaz. Harcadığınız parayı da rahatça kenardaki birikiminize atabilirsiniz.
Kahve tüketen biri olduğunuzu varsayarak bir hesap yapalım: bir kahvenin 15 TL olduğunu ve her gün bir tane kahve aldığınızı düşünelim. Bu durumda ayda yaklaşık 450 TL, yılda ise 5.475 TL sadece kahveye harcamış olursunuz. Bu şekilde evden kahvenizi ve yiyeceğinizi götürmek para biriktirme yolları arasında sizin için hem en iyi hem de en hijyenik seçeneklerden biri olacak.
9. Alışverişe Çıkmadan Önce İhtiyaç Listesi Hazırlayın

Bu maddenin ayrıca bir önemi var. Çünkü alışveriş yapmak para biriktirme yollar için oldukça tehlikeli olabiliyor. Eviniz için ya da kendiniz için alışverişe çıkarken mutlaka bir ihtiyaç listesi hazırlayın. Bu ihtiyaç listesini hazırlamadan alışverişe çıkarsanız, daha az gerekli harcamalar yapabilirsiniz.
Sırf alışveriş sırasında canımız çektiği için aldığımız ancak sonradan pişman olduğumuz yüzlerce ürün vardır eminim. İhtiyaç listesi bu durumun önüne geçecek. Alışverişe çıkmadan önce evinizde ya da kendinizde eksik olanlarla ilgili listenizi hazırlayın ve o listenin dışına çıkmamaya özen gösterin.
BONUS! Öğrenciler İçin Para Biriktirme Yolları

Henüz çalışmıyorsanız ve öğrenciyseniz, ancak “nasıl para biriktirebilirim?” diye düşünüyorsanız ve siz de para biriktirme yollarını araştırıyorsanız, sizin içinde bazı önerileri aktarmak istiyorum. Bu önerilere harfiyen uyarak ciddi oranda para biriktirmeniz mümkün. Hadi gelin birlikte önerileri inceleyelim…
- Üniversite öğrencisiyseniz, freelance çalışabilirsiniz. Ya da evde ek iş imkanlarından kolayca yararlanabilirsiniz. Bunun yanı sıra burs veren kurumları inceleyebilirsiniz. Bu sayede ayda ortalama 400 TL kazanç elde edebilirsiniz. Öğrenciler için para biriktirme yolları arasında belki de en önemlisi mağaza ve market indirimlerini takip etmelisiniz.
- Yaşınız çalışamayacak kadar gençse ve para biriktirmek istiyorsanız, anne babalarınızdan aldığınız harçlıklarınızı biriktirebilirsiniz. Siz de gün içerisinde yaptığınız daha az gerekli harcamaları kısarak ve tüm harcamalarınızı bir deftere yazarak inceleyebilirsiniz.
- Okul için gerekli olan ders kitaplarınızı aldıktan sonra işiniz bittiğinde, o kitapları sahaflarda satabilirsiniz. Böylece birikiminize ekstra katkı sağlamış olursunuz.
- Paranızı bir kumbara hazırlayarak orada biriktirebilirsiniz. Hatta üzerini süsleyerek ve o parayla ne yapmak istiyorsanız yazarak para biriktirme işini daha şevkle yaparsınız.
Ebeveynler Çocuklarına Nasıl Para Biriktirmeye Teşvik Edebilir?

Anne baba olarak siz de çocuklarınızı para biriktirme yollarına teşvik edebilirsiniz. Böyle çocuklarınız daha tutumlu bir yaşam sürer. Peki çocuklarınıza para biriktirme yolarını nasıl öğretebilirsiniz?
- Çocuklarınıza para biriktirme yolları arasında ilk madde tutumlu olmalarını aşılamakla işe başlayabilirsiniz.
- Onları parayla tanıştırmak için harçlık verebilirsiniz. Ardından verdiğiniz harçlıklarını biriktirmeye teşvik etmek için bir kumbara hazırlayabilirsiniz. Kumbaranın nasıl kullanılacağını açıklamak ve açmak için bir tarih belirlemekte çocuğunuzu para biriktirmek için motive edebilir
- Biriken parayı kendisinin harcayabileceğini anlatabilirsiniz. Ayrıca o parayla bir hedef belirlemek çocuğunuzu bu anlamda daha fazla heveslendirebilir.
Para biriktirme yollarını arayanlar ancak nereden başlayacağınızı bilemeyenler için bu yazımda para biriktirme yolları hakkında tüm detayları aktardım. Bir önceki yazımız Trendyol evde paketleme işi gibi birçok faydalı yazıyı incelemek için Finansko web sitemizi ziyaret edebilirsiniz…