Barista Ne Demek? 2022 İş İmkanları
Son dönemde sıkça duyduğumuz Barista mesleğini hepimiz merak ediyoruz. Uzun zamandır çok popüler olan ve barmen mesleğiyle karıştırılan Barista ne demek? Barista ne iş yapar? Barista olmanın şartları ve barista maaşları gibi birçok konuyu merak edenler için tüm ayrıntılarıyla bu mesleği size aktaracağım.
Kahve aşığı olabilirsiniz. Hatta bu aşkınızı bir mesleğe dönüştürmek isteyebilirsiniz. Peki özel kahve çekirdeklerini öğüterek hazırladığınız tamamen özel kahveler yaparak para kazanmak ister misiniz? Cevabınız evet ise o halde hiç vakit kaybetmeden barista mesleği hakkında merak edilen tüm detayları öğrenmeye başlayalım…
Barista Ne Demek?
Barista mesleğine başlamadan önce size barista nedir ve ne iş yapar gibi aklınıza takılan sorular hakkında tüm detaylı bilgileri aktarmak istiyorum. Barista mesleği, kahve aşıklarının zevkle yapabileceği bir meslek. Barmenlikten tamamen farklı olan baristalar için 4 ayrı tanım var. O tanımlar şu şekilde:
- Kahve dükkanlarında profesyonel kahve ekipmanlarıyla hazırladıkları çeşit çeşit kahveleri müşterilerine sunarlar.
- Ayrıca alkol bazlı kokteyllerin yapımında uzman olan bir kişi de barista olarak adlandırılır.
- Kahve ile yapılabilen farklı soft içeceklerde hazırlayabilmelidir.
- İngiltere’de espresso türevi içecek hazırlayan kişilere denir.
Aslında kısaca günümüzde artık sıkça duyduğumuz bu kelime İtalyanca kökenli bir kelime olup, İtalya’da alkollü ve alkolsüz içki sunan kişiler olarak tanımlanır. Peki barista’nın görevi nedir? İşte barista olmaya karar verirseniz, yerine getirmeniz gereken görev ve sorumluluklarınız şu şekilde olacak:
Barista Görev ve Sorumlulukları
- Baristaların yapması gereken ilk madde müşterilerin içecekler hakkında sordukları soruya doğru cevap vererek onları doğru bir şekilde yönlendirmek. Kahve menüsünü sunarak ve içeriğini açıklayarak müşterilere hizmet vermek,
- Kahve çekirdeğini iyice öğüttükten sonra Espresso, espresso lungo, caffe latte ve cappuccino vb. kahveleri demleme tekniklerine uygun bir şekilde içime hazırlamak,
- Kahve makinasında oluşan arızadan tamamen baristalar sorumlu. Oluşan tüm arıza ve problemleri barista giderecek.
- Biliyorsunuz günümüz pandemi döneminde hijyen kurallarına ekstra dikkat ediyoruz. Ancak pandemi dönemi dışında da bir barista olarak müşterilerinizin sağlığı sizin elinizde olduğu için hijyen ve temizlik kurallarına mutlaka uymalısınız.
- Barista alanında gelişmenin sınırı yok. Mutlaka eğitimlerle mesleğinizi pekiştirerek yeni teknikler ve tatlar öğrenmek de sizin göreviniz.
- Gıda kalitesini iyileştirmek için demleme yöntemleri, içecek karışımları, yiyecek hazırlama ve sunum teknikleri hakkında bilgi edinmek.
Önemli!
“Barista ne demek?” sorusunun cevabı dışında diğer meslekler hakkında bilgi edinmek isterseniz Finansko web sitemizdeki muhasebeci olmak hakkındaki yazıya da göz atabilirsiniz. sitemizde mesleklerden evde ek iş fikirlerine kadar birçok faydalı bilgiye ulaşabilirsiniz.
Barista Nasıl Olunur? Barista Olma Şartları
Her mesleğin olduğu gibi barista olmanın da şartlarını merak ediyorsunuzdur eminim. Barista olmak için bu alandan mezun olmanız gerek yok. Barista ne demek sorusuna daha ayrıntılı bir cevap bulduğumuza göre gelelim barista nasıl olunur? 18 yaşından büyükseniz, barista olabilirsiniz.
İşletme ya da başka bir bölümden mezun olmanız hiç önemli değil. Barista ne demek bilmeniz ve bu alanda bilgili deneyimli olmanız çok önemli. Peki barista olmanın bir üniversite eğitimi yoksa şartları neler? Size madde madde tüm detaylarıyla barista olmak için uymanız gereken şartları aktarayım. İyi bir barista olmak istiyorsanız, aşağıda aktaracağım şartlara harfiyen uymanız gerekiyor:
Barista Şartları
- Barista eğitimi almanız gerekiyor. Baristalık eğitimi veren kurumlardan eğitim alabilir ya da profesyonel barista sertifika programlarına katılabilirsiniz.
- Kahve çekirdeklerinin özelliklerini ve kahve hazırlama makinelerindeki farklılıkları, kahveyi demleme, süt ısıtma ve köpürtme gibi kahveye dair tüm detayları bilmek zorundasınız.
- Hızlı tempolu bir ortamda yüksek enerjili, verimli bir takımın parçası olarak çalışmaya istekli ve neredeyse tüm gün ayakta alışmaya dayanıklı olmalısınız.
- Ayrıca yukarıda da bahsettiğim gibi hijyen ve temizlik kurallarına da uymanız gerekiyor.
- Bunların yanı sıra tezgah ve kahve makinasının görünümü sorunların çözümü gibi önemli ayrıntılar hakkında da bilgi sahibi olmanız şartlar arasında.
- Gece, sabahın erken saatleri, hafta sonları ve tatil günleri de dahil olmak üzere yoğun saatlerde çalışma şartlarına uymanız gerekecek.
- Mutlaka deneyim kazanmaya çalışın. Barista olmanın bir üniversite eğitimi olmadığı için çalışma hayatında kazanacağınız deneyim sizin için çok önemli. İşletmelerde ve butik kahve evlerinde stajlar yaparak kendinizi geliştirebilir ve kahve üzerine uzmanlaşabilirsiniz.
- Barista işini yaparken olabildiğince hızlı olmanız, aynı zamanda güler yüzlü olmanız gerekiyor. Bu da mesleğinizin en önemli şartlarından biri olarak yer alıyor.
Barista Maaşları
Baristaların uzmanlık alanı espresso bazlı kahveler üzerinedir. espresso bazlı kahve çeşitlerini hazırlamak daha zordur ve uzmanlık gerektirir. Kahve sanatçısı olarak da bilinen, binlerce kahve çeşidi hazırlayarak müşterilerine sunan baristalar hakkında en merak ettiğimiz bir diğer konu da eminim ki maaşlarının ne kadar olduğu.
Hem erkeklerin hem de kadınların severek yaptığı, kahve sanatçısı tanımıyla önemli meslekler arasında olan barista’nın aylık maaşı en düşük 4.250 TL, en yüksek 8.160 TL olarak biliniyor. Bu mesleği yapan kişiler, sertifika programlara devam ederlerse daha iyi kariyer imkânlarında çalışabilirler.
Barista Eğitimleri
Barista eğitimi alabileceğiniz birçok akademi var. Bu akademilere başvuru yaparak, barista eğitimi alabilir ve sertifika kazanabilirsiniz. Sertifika programında Teorik Kahve Eğitimi, Türk Kahvesi Eğitimi, Espresso Eğitimi, Üçüncü Nesil Kahve Demleme Teknikleri ve Latte Art dersleri yer alır. İşte başvurabileceğiniz bazı akademiler:
- Federal Coffee
- Mutfak Sanatları Akademisi.
- Coffee Works.
- İstanbul Kahve Akademisi.
- M.O.C.
- USLA (Uluslararası Servis & Lezzet Akademisi)
- Barista Akademi.
Barista İş İlanları
Barista ne demek öğrendiyseniz ve barista olma şartlarına uyacağınızı düşünüyorsanız, barista iş ilanlarına nasıl ulaşabileceğinizi detaylı bir şekilde aktarmak istiyorum. Barista mesleği, yukarıda da bahsettiğim gibi herhangi bir üniversitede bölümü olmadığı için ya mesleki sertifika alarak ya da olabildiğince fazla deneyim kazanarak çalışabileceğiniz bir alan. Peki nasıl iş bulabilirsiniz?
- Barista iş ilanlarına ise, Kariyer.net, Linkedin gibi iş arama sitelerinden üye olduktan sonra bilgilerinizi ve iş deneyimlerinizi girerek başvuruda bulunabilirsiniz.
- Bir diğer seçenek de kahve satışı yapan mekanlarla iletişime geçebilirsiniz. Starbucks, gibi kafeler mutlaka özgeçmişinizi ve talebinizi değerlendirecektir. İşe alındığınızda birçok firma size kendi mekanlarına dair bir oryantasyon eğitimi sunacak.
Starbucks’un barista şartları ise şu şekilde:
Starbucks Coffee yetkinliklerine sahip, Takım çalışmasına yatkın, Kendini geliştirmeye istekli, 18 yaşını doldurmuş, Çalışkan, Güler yüzlü ve misafirlere üçüncü adres deneyimini yaşatabilecek kişiler. Starbuck’ın bu şartlarına uyarsanız Starbucks’ta barista olarak çalışabilirsiniz.
Size bu yazımda barista ne demek? barista olma şartları ve barista iş ilanları gibi merak edilen sorular hakkında tüm detayları sundum. Ancak başka meslekler hakkında da detayları merak ediyorsanız Finansko web sitemizdeki iş fikirleri yazılarını okuyarak bilgi sahibi olabilirsiniz.
Barista ne demek? hakkındaki yazımda aklınıza takılan sorularla ilgili yazının sonunda YORUM kısmında buluşalım…