Kuruyemiş Dükkanı Açmak Kaça Mal Olur? 2022 TÜM DETAYLAR!
Belirli bir sermayeniz bulunuyorsa ve dükkân açmayı planlıyorsanız kuruyemiş dükkanı açmak oldukça kazançlı iş fikirlerinden birisi. Türkiye, dünya geneline baktığımızda en çok kuruyemiş tüketilen ülkelerin başında yer almakta. Yani müşteri kitlesi her zaman olan bir iş.
Sizin de aklınızda kuruyemiş dükkânı açmak gibi bir düşünceniz oluştuysa tüm aşamaları hep birlikte inceleyelim! Kuruyemiş dükkânı nasıl açılır? Ne kazandırır? Kuruyemiş dükkânı maliyeti nedir? Gerekli belgeler neler? gibi başlıklardan sizlere detaylı bir şekilde bahsedeceğim.
Kuruyemişçi açmak isteyenler yazıyı okumaya başlayabilirler!
Kuruyemiş Dükkanı Nasıl Açılır?
Son dönemlerde pandemi sürecinden dolayı kapalı ürünlerin fiyatları epey arttı. Bu nedenle kuruyemiş dükkanları popüler hale geldi. Eğer bu sektörde başarılı olmak istiyorsanız, raflarınızı daime taze ürünlerle korumanız gerekir.
Kuruyemiş dükkânı açmanın 2 yöntemi vardır. İlk olarak kendi dükkanınızı açarak kendi ürününüzü tedarik edip satmak. İkinci bir yöntem ise bir kuruyemiş bayisi olarak dükkân açmak. Hep birlikte bu süreçlerin nasıl ilerleyeceğini inceleyelim!
Sıfırdan kendi dükkanımı açarken hangi aşamalara dikkat edeceğim? Diye bir soru yönelttiğinizi duyar gibiyim. Hemen tüm aşamaları sizlere detaylı bir şekilde anlatmaya devam ediyorum…
Sermayenizi öncü firmalardan birisi olan Torku ile değerlendirebilirsiniz. Torku Doğrudan Market Bayilik yazısını okuyarak detaylara erişebilirsiniz.
Kuruyemiş Dükkanı Açma Maliyeti 2022
Kafanıza en çok takılan sorulardan birisi, kuruyemiş dükkanı açma maliyeti 2022 yılında ne kadar? Orta büyüklükte bir kuruyemiş dükkanı için 75.000 TL ile 200.000 TL arasında değişiklik göstermekte. Gelin, bu giderleri tüm detaylarıyla inceleyelim. Böylelikle kuruyemiş dükkanı açmak kaça mal olur? Öğrenmiş olacaksınız.
1- Kuruyemiş Dükkanı Demirbaş Giderleri
Kuruyemiş dükkanınızın bazı belli başlı demirbaşları için harcama yapmanız gerekecektir. Isıtıcı dolaplar, raf ve reyon sistemi, yeni dükkan ise tadilat, kavurma makineleri ve benzeri harcamalar için 40.000 TL – 75.000 TL arasında bir harcamanız olacak. Kuruye
2- Elektrik Ve Su Aboneliği
İşletmenizin kuruluş sırasında elektrik ve su aboneliğini kendi üstünüze almanız gerekecektir. Ortalama 2.000 TL – 3.000 TL kadar bir harcama yapmanız gerekecek.
3- Dükkân Kirası ve Depozito
Kuruyemiş dükkânın müşteri potansiyelinizi arttırmak için ürünlerinizin kaliteli ve taze olduğu kadar lokasyonuda çok önemli.
Ve bu da yüksek kira ödemenizi beraberinde getirir. Bulunduğunuz il ve ilçeye göre değişiklik gösterse de yaya trafiğinin çok olduğu cadde ve sokaklarda ortalama 5.000 TL – 15.000 TL kira ödeyebilirsiniz.
Karlı bir iş fikri: Bijuteri Dükkanı Açmak
4- Kuruyemiş Dükkânı Ürün Alımı
Kuruyemiş dükkanınıza giren bir müşteri direkt olarak ürünlerinizden etkilenmeli. Ürün bakımından çeşitli ve kaliteli ürünler satın almalısınız.
İlk olarak başlangıç için 25.000 TL – 40.000 TL aralığında bir harcama yapabilirsiniz. Tabi bu durum sizin sermayenize göre değişiklik gösterebilir.
Genel itibariyle açacağınız kuruyemiş dükkanının lokasyonuna ve dükkânın büyüklüğüne göre farklılık gösterebiliyor. Size bu maliyeti bir tablo şeklinde anlatarak daha iyi analiz etmenize yardımcı olacağım.
Kuruyemiş Dükkânı Demirbaşları (Isıtıcı dolaplar, Raf ve reyon sistemi, kavurma makineleri vb.) 40.000 TL – 75.000 TL Elektrik ve su aboneliği 2.000 TL – 3.000 TL Resmi evrakların giderleri 3.000 TL – 5.000 TL Dükkân kirası ve depozito 3.000 TL – 15.000 TL Kuruyemiş dükkânı için ürün alımı 25.000 TL – 75.000 TL
Kuruyemiş dükkânı açmak için yukarıdaki tabloya göre maliyetinizin büyük bir çoğunluğu demirbaşlardan oluşmakta. Ortalama 50.000 TL ile 200.000 TL arasında bir sermaye ile kuruyemiş dükkânı açmanız mümkün.
Kuruyemiş Dükkanı Kazancı ve Kar Marjı
Heyecanla ve merakla beklediğiniz diğer bir konuya geldik! Kuruyemiş dükkânı kazancı diğer sektörlere göre daha çok tercih edilen ve kar elde etmenizi sağlayan bir iştir.
Kuruyemiş dükkanlarının kâr marjı %40 ile %75 arasında değişkenlik gösterir.
Örnek verecek olursak, tedarikçiden kilosu 30 TL’ye alınan bir kuruyemişin 45 TL ile 60 TL arasında satışını rahatlıkla yapabilirsiniz.
Kazanç kısmına gelecek olursak; günlük 1.000 TL – 2.000 TL arası ciro yaparsanız aylık 30.000 TL ile 60.000 TL arasında bir cironuz olur.
Bu da demek oluyor ki raflarınızın tekrar yenilenmesi, kira, faturalar, personel maaşı gibi giderlerinizin dışında 10.000 TL – 20.000 TL arasında kazanç sağlayabilirsiniz.
%75 KAR MARJI 20.000 TL KAZANÇ
Kuruyemiş Dükkanı Ürün Çeşitliliği
Kuruyemiş dükkanı açarken ürün çeşitliliğine vereceğiniz önem büyüktür. Çünkü gelecek olan müşteriler ne kadar çok ürün çeşitliliği olursa o kadar çok sizi tercih edeceklerdir.
Sizlere bu konuda belli başlı bulundurmanız gereken ürün çeşitliliğini listeledim.
- Antep fıstığı
- Çekirdek
- Kaju
- Fındık
- Badem
- Ceviz
- Kuru üzüm
- Kuru kayısı
- Leblebi
- Karışık kuruyemiş
- Soslu mısır
- Yer fıstığı
- Lokum çeşitleri
- Hurma
- İncir
- Fıstık
- Çikolata çeşitleri
gibi ürünler bulundurmanız gerekmektedir. Ürün çeşitliliği ne kadar çok olursa müşteri potansiyeliniz o kadar artacaktır. Ayrıca ürün çeşitliliğinin fazla olması kadar ürünlerinizin taze olmasına da büyük önem verin.
Kuruyemiş Dükkanı Bulunması Gereken Ekipmanlar
Kuruyemiş dükkanı açarken olmazsa olmaz bazı ekipmanları bulundurmanız gerekiyor. Bu ekipmanlar;
- Ürünlerinizi sergilemek için raf ve reyonlar,
- Isıtıcı dolap
- Kavurma makineleri
- Meşrubat dolabı
- Hassas tartı
- Kasa tezgahı
- Barkodlu terazi
Bunun yanı sıra kamera sistemi, lokumlar ve şekerlemeler için ayrı cam dolap gibi ekstra demirbaşlara ihtiyacınız olabilir. Farklı bir sektör olsa da oldukça karlı bir iş fırsatı olduğu için sizleri Yurtiçi Kargo bayiliği yazısına davet ediyorum.
Kuruyemiş Dükkanı Açmak İçin Aşamalar
1- İş Planı
İş planı, rekabet ortamını analiz etmenizi ve diğer dükkanlar arasından sıyrılmanızı sağlayacak stratejileri belirlemenizi sağlar. Aynı zamanda iş planı hazırlamak, potansiyel müşterilerinizin ürünlerinizden neler beklediğini anlamınıza yardımcı olur.
Diğer dükkanların analizini yaparak, neye ihtiyaç duyulduğunu, eksiğini ve nelerin yanlış yapıldığını görebilir ve çalışmalarınızı bu doğrultuda geliştirebilirsiniz.
2- Dükkan Seçimi
Kuruyemiş dükkânı yerini belirlerken bir çok etken göz önünde bulundurmalısınız. Lokasyon, dükkân seçiminin en önemli noktasıdır. Seçtiğiniz lokasyon ulaşım yolları üzerinde olmalıdır.
Dükkân seçiminizde etkili olan diğer bir önemli husus ise müşteri analizidir. Dükkan çevresinde ürünlerinizin hitap edeceği bir kitle olması çok önemlidir.
3- Personel Seçimi
Hangi sektörde dükkan açmak isterseniz isteyin personel seçimi önemli hususlardan birisi. Kuruyemiş dükkanlarında ortalama olarak 2 personel çalışmaktadır. Personelinizin hijyen kurallarına uygun ve müşteri odaklı olarak çalışması çok önemlidir.
Ayrıca müşteri memnuniyetini ve potansiyelini sağlamak için güler yüzlü olması ve ikili ilişiklerde iyi olması çok önemlidir.
4- Belediye İzinleri
Kuruyemiş dükkanınızı belirledikten sonra bağlı olduğunuz belediyeden ruhsat almanız gerekiyor. İşletmenizin gıda satışı yaptığı için bu adımlara çok ciddi önem vermeniz gerekiyor.
Belediyenin bu şartlarına şöyle bir bakarsak; bir kuruyemişçi dükkanı için hijyene önem vermesi ve bu nedenle raflarınızın yerden en az 10 cm-15 cm yüksekte olması gerekir.
5- Tedarikçi Ve Ürün Seçimi
Kuruyemiş dükkanı açtıktan sonra dikkat etmeniz gereken hususlardan en önemlisi ürünlerinizin kalitesi ve taze olmasıdır.
Türkiye’de toptan kuruyemiş satışı yapan binlerce firma bulunuyor. Basit bir araştırma yaparak yüzlerce kuruyemiş toptancısına ulaşabilirsiniz.
Araştırmalarınızın sonucunda tedarikçilerin hangi kalite ve fiyatlara sahip olduğunu da görebilirsiniz.
İPUCU: En iyi fiyat ve en iyi kalite sunan kişiler ile çalışmanızı tavsiye ederim. Ayrıca tedarikçinizi konumunuza yakın bir yerden seçerseniz sizin için daha az maliyetli olur.
Kuruyemiş Dükkanı Açmak İçin Gerekli Belgeler
Kuruyemiş dükkanınız açarken ilk aşamada belli başlı belgelere ihtiyacınız olacak. Bu belgeleri almak hiç de zor değildir. Hemen hemen her sektörde geçerli olan belgeler işinizi görecektir.
Kuruyemiş dükkanı açmak için gerekli evraklar neler? Diye soruyorsanız eğer maddeler halinde inceleyelim.
- Hijyen belgesi
- Nüfus cüzdanı fotokopisi
- Adli sicil kaydı
- İtfaiye uygunluk raporu
- Esnaflar odası kaydı
- Tapu fotokopisi
- Yapı kullanım izni
- Başvuru beyan formu
- Kira sözleşmesi
Kuruyemiş Dükkanı Açmak İçin İpuçları!
- Kuruyemiş dükkânı açarken ilk olarak yukarıda bahsetmiş olduğumuz iş planı, dükkân seçimi, personel ve tedarikçi seçimi gibi hususlara büyük önem vermelisiniz.
- Dükkân tasarımınızı kuruyemişlerin kalitesini daha çok göz önüne çıkarabilecek şekilde dizayn edebilirsiniz.
- Müşterilerinize daima taze ve kaliteli ürün sunmaya çalışın. Her zaman güler yüzlü ve pozitif olun.
- Dükkanınızın önüne kavurma makinelerinden birini koyarak etrafa vereceğiniz güzel koku ile müşteri çekebilirsiniz.
- Çikolatalar, kuru meyveler, şekerlemeler, lokum gibi renk içeren ürünlerinizi kendi içinde gruplandırarak müşteriyi görsel anlamda kazanın.
Eğer sermayeniz dükkân açmanıza yeterli gelmiyorsa 2. Yöntem olarak bayilik alma sürecini de değerlendirebilirsiniz. Sizlere kısaca bayilik veren firmalardan bahsedeceğim.
İlginizi Çekebilir: Levent Börek Bayiliği Almak
Kuruyemiş Dükkanı Bayilik Veren Firmalar
Sizlere ilk yöntemi anlattım. Şimdi kuruyemiş dükkanı açmak için sizlere diğer bir yöntemden bahsedeceğim. Bu da oldukça karlı bir yöntem diyebilirim. İkinci yöntemi değerlendirerek kuruyemiş dükkânı bayiliği almak için bazı firmalar bulunmaktadır.
- Tuğba Kuruyemiş
- Doğuş Kuruyemiş
- Tadım Kuruyemiş
- İnceler Kuruyemiş
- Feyza Çerezleri
- Ünsallar Kuruyemiş,
gibi firmalara bayilik başvurusunda bulunup kendi dükkanınızı açabilirsiniz.
‘Kuruyemiş dükkânı açmak’ başlıklı yazımızın sonuna geldik. Sizlere kuruyemiş dükkânı açma konusunda tüm aşamalarını detayları ile anlattım. Düşünceleriniz ve yorumlarınızı bizlerle paylaşmayı unutmayın!