Sigorta Acentesi Açmak – 2022 GÜNCEL BİLGİLER!

Sermayenizi ne şekilde değerlendireceğinizi mi düşünüyorsunuz? Hepimiz farklı alanlarda kariyer hayalleri düşünüyoruz. Eğer siz de kariyerinizi sigortacılık sektöründe ilerletmeyi düşünüyorsanız kendi sigorta acentenizi açma konusunda tüm detayları yazının içerisinde bulabilirsiniz.
Ve şimdi sizlere sigorta acentesi açma konusunda hayalinizi gerçekleştirmenize yardımcı olacak bilgiler sunacağım. “Sigorta acentesi nedir? Sigorta acentesi nasıl açılır? Sigorta acentesi matıklı mı? Sigorta acentesi açmak için ne kadar sermaye gerekli?” gibi soruların tüm cevaplarını yazımda sizlere bahsedeceğim.
Sigorta Acentesi Nedir?
Sigorta acentesi, anlaşmalı olduğu sigorta şirketinin aracı kuruluşu olarak kabul edilir. Anlaşmalı olduğu sigorta şirketinin çeşitli sigortacılık ürünleri satan hem sigorta şirketinin hem de sigorta yaptıran kişinin haklarını koruyan aracı kuruluş.
Sermayenizi değerlendirmek için çok karlı bir iş fikrim daha var. Açık parfüm dükkanı açma hakkında yazdığım yazıyı okuyup, farklı bir iş fikri hakkında da düşünebilirsiniz.
Sigorta Acentesi Ne İş Yapar?

Peki bu sigorta acentesi ne iş yapar? Diye bir soru varsa kafanızda hemen sizleri bu konuda bilgilendireceğim.
Sigorta acentelerinin amacı insanların maddi kıymetlerini aktif biçimde korumak ve aynı zamanda yaşam kalitelerinin korunmasını sağlamak. Sigorta acenteleri bağlı oldukları sigorta şirketleri ile yaptıkları sözleşmeler içerisinde hizmetler verir.
Bu hizmetler ise; kasko, ev ya da iş yeri sigortası, DASK, hayat sigortası, sağlık sigortası ve bireysel emeklilik hizmetleri gibi bağlı bulunduğu sigorta şirketinin ürünlerini, hizmet almak isteyen kişilere sunmakla görevlidir.
Tüm bunların yanı sıra acenteler, hırsızlık, nakliyat, havacılık, iş yeri ferdi kazaları gibi hayatın her alanında yaşanabilecek olumsuzluklara karşı tedbir sağlar.
Sigorta acenteleri müşterilerinin ihtiyaçlarına uygun en doğru sigorta ürününü seçmelerinde yardımcı olur ve onların sigorta poliçesini hazırlar. Sigorta acenteleri müşterilerinin beklentilerini, şikâyetlerini, öneri ve memnuniyetlerini dikkate alarak bu geri bildirimler ile düzeltici ve iyileştirici faaliyetler uygularlar.
Sigorta Acentesi Nasıl Açılır?

Gerçek kişi veya tüzel kişi olarak sigorta acentesi açılabilir. Fakat burada önemli olan, sigorta acentesi açmak isteyen kişinin gerekli şartları sağlamasıdır. Bu şartları ise Türkiye Sigorta Birliği tarafından belirlenen Sigorta Acenteleri Yönetmeliğini baz alarak sizlere anlatacağız. Peki, sigorta acentesi açabilmek için gerekli şartlar nelerdir?
Göz Atın: Kuruyemiş Dükkanı Açmak
Sigorta Acentesi Açmak Karlı Mı?

Sigortacılık sektörü, kazanç potansiyeli yüksek sektörlerden birisidir. Bu durum hem küresel düzeyde hem de ülkemiz için geçerlidir. Gün geçtikçe sigorta sektörü büyümekte ve gelişmektedir.
Ülkemizde 30.000’den fazla sigorta acentesi faaliyet göstermekte.
Bu işletmelerde ise yaklaşık 80.000 kişi istihdam edilmekte. Sigorta şirketlerine bakacak olursak ülkemizde 60’a yakın sigorta şirketinin faaliyet gösterdiğini görmekteyiz. Sektörel karın ise 1 milyar TL olduğu düşünüldüğünde ülkemizde sigorta sektörünün karlı olduğunu ifade edebilirim.
Sigorta Acentesi Açmak Kazancı ve Kar Marjı

2021 yılında sigorta türlerine göre değişkenlik göstermektedir. Kâr marjının %9 ile %17 arasında değiştiğini ifade edebiliriz. Yani ortalama 700 lira olan trafik sigortalarından ortalama olarak 70 TL ile 150 TL arası gelir elde edebilirsiniz.
Günlük ortalama 4-5 müşteri gelmesi durumunda aylık kazancınız tüm giderlerinizi (ofis giderleri, personel giderleri, banka kredi kartı komisyon tutarları vs. gibi giderler) düştüğünde en az 30.000 TL civarında olur.
Burada önemli olan husus, acentenize ne kadar müşteri çekebileceğinizdir. Bu yüzden acentenizi anlatacak ve pazarlama yapacak kişiyi istihdam edebilmeniz oldukça önemli ve değerli olur.
Sigorta acentesi açma hakkında yazıma devam etmeden önce, bijuteri dükkanı açmak hakkında yazdığım yazıma da göz atabilirsiniz. Oldukça karlı bir iş fırsatı olabilir!
Sigorta Acentesi Açmak Maliyeti
Sigorta acentesi açmak maliyeti ne kadar? Sorusu yatırımcılar için en çok merak kısımlardan biri. Öncelikle açacağınız sigorta acentesi bulunduğunuz lokasyona göre ve büyüklüğüne göre değişiklik gösterir. Sizler için ortalama bir maliyet analizi yaptım. Grafikte detaylı olarak görebilirsiniz.

Sigorta Acentesi Açma Şartları

- Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olmak ve Türkiye Cumhuriyeti sınırları içerinde yaşaması gereklidir.
- En az 2 yıllık MYO veya 4 yıllık lisans mezunu olmanız gereklidir.
- Yeterli mesleki deneyim süresine sahip olmak (4 yıllık bölümlerden mezun olanlar için 18 ay, sigortacılıkla ilgili 2 yıllık bölümden mezun olanlar için 24 ay mesleki deneyim süresi aranır. 4 yıllık sigortacılıkla ilgili bölümde eğitim görmüş kişiler için sektör tecrübesi süresi şartı bulunmaz.)
- Fiziki şartlar, teknik ve idari altyapı ile insan kaynakları bakımından yeterli donanıma sahip olmak
- 5 Yıldan fazla hapis cezası almamış ve TSB yönetmeliğinin ikinci bölüm, 4.maddenin c bölümünde yer alan suçlardan hüküm giymemiş olmak.
- Teknik personel olduğunu kanıtlayan SEGEM sertifikasına sahip olmak.
- En az 50.000 TL mal varlığı beyan etmek.
- Türkiye Odalar ve Borsalar Birliğine levha kayıt ücreti ödeyip kayıt belgesi almak. 2021 Yılı için 24.750 TL kayıt ücreti bulunmakta.
- Başbakanlık Hazine Müsteşarlığı tarafından verilen uygunluk belgesini almak.
- Limited ya da Anonim Şirketi ile başvuru yapmalısınız. Şahıs şirketi ile sigorta acenteliği başvurusu yapılamıyor.
Pasif Para Kazanma yazım ilginizi çekebilir!
Sigorta Acentesi Teknik Personel Olma Şartları
- SEGEM belgesi,
- Kişinin sabıkasını bulunmaması
- Personel olacağı şube veya acentenin bulunduğu ilde ikamet etmek
- Kflas ve konkordato ilan etmemek
- Eğitim şartı; lise veya dengi okullardan mezunlarda 1 yıllık sektör tecrübesi, lise veya dengi okullarda (müfredatında sigortacılıkla ve teknik personel kamu istihdamı ile alakalı eğitim veren teknik veya meslek lisesi) mezunlarında 6 aylık sektör tecrübesi
- 2 yıllık üniversite mezunlarında 6 aylık iş tecrübesi, 2 ve 4 yıllık sigortacılık mezunu kişilerde iş tecrübesi aranmaz.
- SEGEM belgesi alındıktan sonra lise mezunlarında 18 aylık iş tecrübesi
- 2 yıllık bankacılık ve sigortacılık mezunlarında 2 yıllık iş tecrübesi
- 4 yıllık banka ve sigortacılık mezunlarında tecrübe aranmaz.

Telefonunuz elinizdeyken boş vakitlerinizi paraya çevirebilirsiniz. Nasıl mı? Para kazandıran uygulamalar için hazırladığım yazıyı okuyun!
Teknik Personel İçin Gerekli Evraklar
Yukarıda sizlere teknik personel olma şartlarından bahsettim. Ve bu konuda teknik personel için gerekli belgeler bulunmaktadır. Hep birlikte bir göz atalım!
- Vukuatlı nüfus cüzdanı sureti,
- İkametgâh belgesi (ev adresi),
- Arşiv kayıtlı adli sicil belgesi,
- En son mezun olunan okul diploma aslı,
- Dört adet vesikalık fotoğraf,
- Cep telefonu numarası,
- Segem sertifikası fotokopisi,
- 18 ay deneyimi ispatlayacak işe giriş ve çıkış belgesi,
- 4A hizmet dökümü,
- Kimlik fotokopisi.
- Eğer 4 yıllık fakülte mezunu değil ise (lise için 12 ay-2 yıllık üni için 6 ay) deneyimi gösteren belge,
Şubenin açılacağı açık adreste iletilmelidir. Yukarıdaki evraklar neticesinde ön onay için TOBB’a başvurulmakta.
Sigorta Acentesi Açmak İçin Gerekli Belgeler

Daha önce de bahsettiğimiz gibi sigorta acentesi gerçek ya da tüzel kişi olarak açılabilir. Sigorta acentesi açmak için bazı devlet kuruluşlarına istenilen belgeleri götürerek kayıt oluşturmanız gerekmektedir. Tüzel ve gerçek kişinin sigorta acentesi açmak için gerekli belgeler ise şu şekildedir:
Sigorta Acentesi Açabilmek İçin Tüzel Kişilerden İstenen Belgeler
Sigorta acentesi açmak için tüzel kişilerden istenen belgeler şunlardır;
- Vergi levhası sureti
- Taahhütname
- İmza sirküleri fotokopisi
- İflas belgesi
- Mesleki sorumluluk belgesi
- Şirket ana sözleşme belgesi
- Ticaret Sicil Tasdiknamesi (asıl ve ıslak imzalı, kaşeli)
- Ticaret Sicil Gazetesi
- İletişim bilgileri,
Sigorta Acentesi Açabilmek İçin Gerçek Kişilerden İstenen Belgeler
Sigorta acentesi açmak için gerçek kişilerden istenen belgeler şunlardır;
- Nüfus Cüzdanı Fotokopisi
- İkametgâh Belgesi
- Vesikalık Fotoğraf
- Ticaret Sicil Gazetesi
- Ticaret Sicil Tasdiknamesi (asıl ve ıslak imzalı, kaşeli)
- Diploma Fotokopisi
- Sigorta şirketiyle yapılan sözleşme
- Taahhütname
- İletişim bilgileri
Sigorta Poliçeleri Komisyon Oranları
Sigorta Poliçeleri | Komisyon Oranları |
Zorunlu Trafik Sigortası | %8- %12 |
Kasko Sigortası | %15- %18 |
Konut Sigortası | %15- %45 |
Yabancı Sağlık Sigortası | %40- %50 |
İşyeri Sigortası | %10- %30 |
Özel Sağlık Sigortası | %20- %30 |
DASK Sigortası | %8- %15 |
Hayat Sigortası | %20- %30 |
Seyahat Sigortası | %30- %40 |
Segem Belgesi Nedir Ve Nasıl Alınır?
Sigorta acentesi açmak isteyenlerin de mutlaka alması gereken ve açılımı Sigortacılık Eğitim Merkezidir. SEGEM, Sigortacılık Eğitim Merkezinin düzenlemiş olduğu teknik personel sınavını kazananların sahip olduğu sertifikadır.
Mesleki açıdan yeterlilik belgesi olarak geçer. Sektörde bilgi sahibi kişilerin oldukça kolay bir şekilde geçebileceği sınav sayesinde sigorta acentesi açabilir ya da sigorta acentelerinde yönetici statüsünde çalışabilirsiniz
Popüler İçerik: Para Kazandıran Oyunlar
Sigorta Acentesi Açmak mı, Bayilik Almak mı Daha Avantajlı?
Şimdi sizlere kendi sigorta acentenizi açmak mı yoksa sigorta acentesi bayilik almak mı avantajlı bundan bahsedeceğim.
- Sigorta acenteliğini açmaya karar verdiğiniz takdirde birçok şartları bulunur ve ilk başta tek şirketten acentelik alarak başlayabilirsiniz.
- Sigorta acenteliğinde rekabet daha fazladır, sektöre yeni başlıyorsanız bu durum sizleri zorlayabilir.
- Sigorta acentesi olduğunuz zaman büyük ve uğraştırıcı işleri kaçırma durumunuz olabilir. Ancak bayilik alarak güçlü alt yapısı ile müşteriler ile daha hızlı iletişime geçebilirsiniz.
- Vergi oranlarında ve maliyet oranlarında sigorta şubeliği daha avantajlıdır.
Bayilik Veren Sigorta Acentesi
Kendi sigorta acentenizi açmak dışında 2. yöntem olarak bayilik veren sigorta acentelerini de değerlendirebilirsiniz.
Bayilik veren sigorta acentelerini sizler için şöyle sıraladım;
- AXA Sigorta
- İdeal Sigorta
- Anadolu Sigorta
- AK Sigorta
- AvivaSa
- Acıbadem Sigorta
- Şehrin Sigortacısı
- Sigortalia
- Groupama Sigorta
gibi sigorta şirketlerinden bayilik başvurusu yaparak sigorta acentesi bayiliği de alabilirsiniz.
Bu yazımızda sizlere sigorta acentesi açma konusunda tüm detayları aktardım. Eğer kendi işinizin patronu olmak isterseniz bu sigorta acentesi açma fikrini değerlendirebilirsiniz.