Arıcılık Nasıl Yapılır? Arıcılık Hakkında Tüm Merak Edilenler
Gelen zamlarla ek para kazanmak isteyenler, yeni iş kolları araştırmaya başladı. Ben de sizlere “bal gibi” bir iş fikrinden bahsedeceğim. Birçok insanı tedirgin eden ancak ürünlerini bayılarak yediği arıcılık yapmak ister misiniz? Eminim evet demeden önce “arıcılık nasıl yapılır” diye düşünüyorsunuz.
Son yıllarda çok popüler bir meslek haline gelen arıcılık işini duymayan insan sayısı yok denecek kadar az. Hal böyleyken arıcılık ne kadar kazandırır? sorusu akıllara geliyor.
Arıcılık nasıl yapılır ve arıcılık nerelerde yapılır gibi merak ettiğiniz tüm sorulara bu yazıda cevap bulacaksınız. Gelin hiç vakit kaybetmeden arıcılık hakkında tüm merak edilenleri öğrenelim…
Arıcılık Nedir? Arıcılık Hakkında
Maliyeti düşük getirisi yüksek bir iş arayan herkes son dönemde popüler olan arıcılık hakkında merak edilen detayları araştırmaya başladı.
Arıcılık konusunda gelişmiş ülkeler arasında yer alıyoruz. Arı ırklarının %22’si Coğrafik şartlar sebebiyle Türkiye’de yaşıyor.
Arılar; bal, propolis, arı sütü, bal mumu gibi insan sağlığı için önemli ürünler üretiyor. Bu anlamda mucizevi arılar, iğneleriyle korkutsa da ürünlerinin faydaları saymakla bitmiyor.
Ayrıca arıcılık tozlaşmaya katkı sağlayarak bitkisel üretimi de arttırıyor. Üstelik maliyeti düşük olduğu gibi iş gücü de oldukça düşük bir ek iş olacak.
Arıcılık yapma fikri gibi salyangoz yetiştiriciliği fikrini de inceleyebilirsiniz. Arıcılık yapmaya karar verirseniz arıcılık kazancınız ne kadar olacak?
Arıcılık Kazancı Ne Kadar?
Arıcılık nasıl yapılır sorusuna cevap bulmadan önce gelin önce kazancınızın ne kadar olacağını irdeleyelim. Size her üründe ne kadar kazancınız olacağını madde madde anlatacağım. 1 Kovan arı da kazancınız:
- 1 Kovan ortalama 25 KG bal verir. Balın ortalama 250 TL satıldığını göz önüne aldığımızda 250×25: 6.250 TL kazanç sağlar.
- 100 kovana sahipseniz kazancınız 625.000TL arıcıların kazancı olur.
- Ancak sadece bal değil; polen propolis, arı sütü gibi ürünlerle de kazancınızı 2 katına çıkarmanız mümkün.
Ek iş yapmak isteyenler, “akşam ne iş yapabilirim?” sorusuna cevap Finasko web sitemizde!
Arıcılık Maliyeti
Arıcılık kazancını öğrenince arıcılık nasıl yapılır sorusunun cevabını daha çok merak etmeye başladığınıza eminim. Ülkemizde arıcılık için kazancı çok, yapanı yok demekte haklılar.
Kazancı bu kadar iyi olan arıcılık maliyeti ne kadar olacak? Sıfırdan arıcılık yapmak için neler gerekli? Gelin birlikte inceleyelim:
- Arıcılık için başlangıç olarak 5 kovan size yeterli olacak.
- Ancak sadece arı ve kovan ile başlayamazsınız. Diğer almanız gerekenler şöyle:
- Arıcı kıyafeti, eldiven, körük, el maşası, çerçeve, tel ve tel çekme aparatı da almanız gerek.
- Tüm bu malzemeler ile 5 kovan arının maliyeti size ortalama 3.000 TL olacak.
Birikmiş paranızla kendi işinizin patronu olmak için en karlı bayilikler ile ilgili yazımızı mutlaka siz de incelemelisiniz.
Arıcılıkta Devlet Teşviki
Sizlere güzel bir haber daha vermek istiyorum. Maliyeti başlangıç için bu kadar düşük olan bir işe girenler için Devlet hibe desteği veriyor. 2022 yılında kovan başına devlet desteği 15 TL olarak belirlendi.
Tarım ve Orman Bakanlığı ”Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından belirlenecek olan illerde, Arı Yetiştirici Birliğine veya Bal Üreticileri Birliğine üye, başvuru tarihi itibariyle en az 3 yıldır AKS’ye kayıtlı, 50 veya daha fazla arı kovanına sahip ve arı üretimi yapan girişimciler bu destekten faydalanabiliyor.” diyor.
Ayrıca sadece Devlet desteği değil. Aynı zamanda Ziraat bankası ve Türkiye İş Bankası da arıcılık yapmak isteyenler için %70- 80 indirimli kredi ve destek imkanları sağlamaya devam ediyor.
Arıcılık Yapmak İçin Gerekli Belgeler
Arıcılık nasıl yapılır diyorsanız, tüm işlemleri tamamlamadan önce gerekli belgeleri almanız gerekiyor. size adım adım almanız gereken belgeleri ve hazırlayacağınız evrakları sunacağım:
1. Belediyelerden, İl Özel İdarelerinden veya Organize Sanayi Bölgesinden işyeri açma ruhsatı almanız gerekiyor.
2. Gıda ve Kontrol Genel Müdürlüğü/ Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüklerinden işletme kanıt-onay belgesi almalısınız.
3. Ardından Çevre izin belgesi için başvuruda bulunun.
4. Daha sonra Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Hayvancılık Genel Müdürlüğünden Arıcılık Kayıt Sistemine kaydolun
5. Son olarak arıcılık üretimi yapacağınız için Ana Arı Üretim İzin belgesini de aldıktan sonra gerekli evrakları tamamlamış olursunuz. Belgelerinizi tamamlamak için şu evrakları tamamlamanız gerekiyor:
- Nüfus cüzdan fotokopisi
- Üyelik başvuru formu
- 2 adet fotoğraf
- İlçe Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü’nden temin edilecek olan işletme Tescil Belgesi. Bu tescil belgesinde mutlaka arı adet sayısının bulunması gerekmektedir.
Arıcılık Nasıl Yapılır?
Arıcılık ile ilgili kazancınızın ne olacağını, ne kadar bütçe ayırmanız gerektiği gibi konular hakkında detaylı bilgileri aldıysak gelelim arıcılık nasıl yapılır sorusunun cevabını bulmaya.
- Arıcılık işini yapmaya başlamadan önce planlı ve sistemli gitmeniz gerekiyor.
- Ayrıca arılar ile ilgili Arının fiziki yapısı ve özellikleri, Türü, üretim ve beslenme şekli Bağışıklık sistemi ve yaşam süresi gibi bilgilere de sahip olmalısınız.
- Tüm bunların dışında arıcılık belgesine ve gerekli malzemelere de sahip olmanız şartı var.
Arıcıların Bilmesi Gerekenler
1. Arıcılığın daha rahat yapılabilmesi için arıların konulacağı bölgenin dikkatli bir şekilde seçilmesine özen gösterin.
2. Arılar için de su tüketimi üretimleri için çok önemli.
3. Arıcılık yapacağınız alanın çevresinde kesinlikle zehirli atık olmamalı.
4. Yaptığınız her işlemi kayıt altına tutun. Mutlaka sistemli ve planlı çalışmaya özen gösterin.
5. Arıların cinsi bakılacakları bölgeye uyumlu olacak şeklide seçilmelidir.
6.Arılık sayısı 1’den fazla olacaksa her iki arılık arasındaki mesafenin 1-2 km olmalı. Eğer bir arılıkta kovan sayısı 150 ise diğer arılık ile olan mesafenin 3 km olmalı.
7. Kovanlar arası mesafe 1 metre, Sıralar arası mesafe 2 metre olmalıdır.
8.Arılıkların, insanların ve hayvanların yoğun olduğu yerlerden en az 200 metre mesafede olmasına özen gösterin.
Arıların Cinsleri
Ana Arı ya da Kraliçe Arı
- Her kovan içerisinde sadece bir tane kraliçe arı bulunmaktadır. Üreme görevi kraliçe arıya aittir.
- Kraliçe arının ömrü 4 ya da 5 sene arasında değişmektedir.
Gezginci Arıcılık
- Bölgedeki çiçeklerin azalması, arıların bal yapmasını engeller.
- Dolayısıyla çevrede yeterli bitki örtüsü kalmadığında; arıcılar, kovanlarını ve kolonilerini verimli çiçeklerin olduğu başka bölgelere taşırlar.
- Bu arıcılık şekli, sabit arıcılığa göre daha çok kazanç sağlar.
Sabit Arıcılık
- Sabit arıcılık seçeneğinde taşıma olmayacağı için kovanların şekli biraz daha farklı olup; tüm ekipmanlar birbiriyle uyumludur.
- Ayrıca bu seçenekte, arı ırklarının birbirine karışmaması ve hastalıkların yayılmaması gibi avantajlara sahiptir.
Arıcılık Yaparken Gerekli Olan Malzemeler
- Kovan
- Maske
- Körük
- Eldiven
- El demiri
- Ana arı ızgarası:
- Şerbetlik
- Mahmuz
- Sır tarağı
- Çerçeve teli
- Temel petek
- Arı kaçıran
- Ana arı kafesi
- Bal süzme makinesi
- Polen tuzağı
- Bal sağım çadırı
Arıcılık Nerelerde Yapılır?
Arıcılık nasıl yapılır ve hangi malzemelerin gerekli olacağını öğrendiysek, arıcılık faaliyetini daha çok nerelerde yapabileceğiniz hakkında detaylara geçelim.
Arıcılık, özellikle Ege, Doğu Karadeniz ve Erzurum-Kars platosunda daha çok yapılan bir meslek. Bu bağlamda Muğla, Kars, Ordu, Artvin ve Çanakkale arı yetiştiriciliği yapabileceğiniz iller arasında geliyor.
Yeni bir meslek mi arıyorsunuz? Veya ek gelir mi elde etmek istiyorsunuz? Bu yazımda sizlere arıcılık nasıl yapılır sorusunu tüm detaylarıyla aktardım. Merak ettiğiniz sorular için yazının YORUM kısmında buluşalım….
Ayrıca arıcılık nasıl yapılır dışında anket doldurarak para kazanma fikrini de inceleyebilirsiniz.